ISTORIJAT

1944.
Priča vodećeg korejskog proizvođača automobila počinje davne 1944. godine. Tada je u Seulu osnovana kompanija Kyungsung Precision Industries, koja se je bavila proizvodnjom bicikla.

1950.-1960.
1951. godine kompanija je promenila ime u Kia Industries. Reč Kia sastavljena je od kineskog znaka ki, što znači poticati iz slova a, koje simbolizuje Aziju. Kia, dakle, znači »poreklom iz Azije.« 1952. godine je proizveden prvi korejski bicikl – Samcholli. Nakon korejskog rata, 1957. godine, Kia je zbog velike potražnje izgradila novu fabriku u gradu Shiheung. Iste godine započela je proizvodnja prvog korejskog skutera C-100.

1960.-1970.
1961. godine počela je proizvodnja prvog korejskog motocikla C-180. Godinu nakon toga predstavljeno je dostavno vozilo na tri točka K-360. U godinama nakon toga su lansirane još tri varijante istog dostavnog vozila (T-1500, T-2000 i T-600), koje označavaju početak korejske automobilske industrije.

1970.-1980.
Ova dekada je bila veoma uspešna. 1971. godine je počela proizvodnja teretnih vozila Titan. Brzi rast prodaje je zahtevao nove kapacitete tako da je 1973. izgrađena prva korejska fabrika automobila. U istoj se je uskoro počeo proizvoditi prvi korejski benzinski motor. Iste godine je proizveden pick-up Brisa B-1000, a godinu nakon toga prvi korejski putnički automobil Brisa 1.0. 1976. godine je Kia preuzela fabriku proizvođača Asia Motors, u kojoj je 1978. počela proizvoditi dizel motore. Zahvaljujući kvalitetu svojih proizvoda je Kia 1979. dobila dozvolu za proizvodnju Peugeota 604 in Fiata 132.

1980.-1990.
U 1981. godini proizveden je prvi Bongo kamion. U narednim godinama uvedeni su brojni modeli: Seres, Besta, Pride, Concord i Capital. Godine 1984. osnovan je prvi Kijin centar za istraživanja i razvoj.

1990.-1993.
U 1990. godini je Kia Industries promenila ime u Kia Motors Corporation. Na tokijskom salonu automobila su 1991. prvi put predstavljeni nova limuzina srednjeg razreda Sephia i gradski terenac Sportage. Sledile su Roxta, Towner Coach i Potentia. Iste godine je Kia, prva među korejskim proizvođačima automobila, primila državnu nagradu za Odličnost kontrole kvaliteta (Excellence in quality control).

1994.
Prilikom proslave 50. godišnjice delovanja korporacija Kia Motors predstavila je nove smernice svojeg razvoja. Kompanija je počela proizvoditi prvi korejski motor sa šestnaest ventila i primila certifikat kvaliteta ISO 9001. Istovremeno je prodrla Latinske Amerike, Francuske, Nemačke i Italije. Predstavljen je i model Avella.

1995.
Kijina vozila postala su dostupna u Indoneziji, Rusiji i Kini. Predstavljena su dva nova modela: limuzina više srednje klase Credos i kombi Pregio. Prodorniji nastup Kie na Starom kontinentu omogućio je osnivanje podružnice Kia Motors Europe.

1996.-1998.
Započeta je proizvodnja prvog korejskog sportskog automobila Elan. U 1997. godini Kia je predstavila Sephiu II, koja je proizvedena posebno za evropsko tržište. Započeta je proizvodnja modela Shuma, Enterprise i Retona.

1999.
Svetlo dana ugledao je prvi korejski monovolumen Carnival. Kia je iste godine završila proces reorganizacije i postala dio koncerna Hyundai Motors, što je oba proizvođača uvrstilo među vodeće korejske i svetske automobilske kompanije. Objedinjavanje kompanija bilo je odgovor na tadašnju azijsku finansijsku krizu. To je Kiju i Hyundai u vrlo kratkom roku ojačalo u konkurentskom, tehničkom i ekonomskom smislu. Korporacija je predstavila niz novih modela (Rio, Carens, Vista i Carstar).

2000.
Započeta je proizvodnja modela Magentis. Iste godine je na tržište lansiran i automobil srednje klase Cerato i terenac Retona Cruiser. Terenac Sportage odneo je titulu pobednika utrke Paris-Dakar.

2001.
Monovolumen Carnival i obnovljeni Rio lansirani su na tržište. Kia je snažno nastupila u Kini, na jednom od najvećih svetskih tržišta.

2002.
Lansiran je obnovljeni model Magentis. Broj proizvedenih automobila od osnivanja kompanije premašio je 10 miliona. Lansiran je i sportski terenac Sorento, koji je svojim estetskim izgledom i kvalitetom izrade oduševio automobilsku javnost te nagovestio smernice budućeg Kijinog dizajna.

2003.
Lansirani su limuzina visoke klase Opirus i novi Cerato. U skladu sa novom strategijom sportskog marketinga potpisani su ugovori o sponzorstvu sa teniskim ATP turnirima Australian Open i takmičenjem Davis Cup. Andre Agassi, legenda svetskog tenisa, postao je zaštitno lice kompanije, što je poboljšalo imidž Kije kao mladog i sportski usmerenog branda. Kia je primila certifikat kvalitet ISO 14401. Započeta je svetska kampanja za zaštitu okoliša. Vrednost izvoza je premašila 5 milijardi američkih dolara.

2004.
Lansirani su modeli Picanto, novi Sportage i petovratni Cerato. Započeta je izgradnja nove fabrike u Slovačkoj, u koju je korporacija Kia Motors uložila preko milijardu evra. Vrednost izvoza je premašila 7 milijardi američkih dolara. Kia Motors proglašena je najbrže rastućom automobilskom robnom markom Evropi.

2005.
Lansirani su obnovljeni modeli Rio i Carnival. Kia je uvela novu globalnu strategiju upravljanja svojom robnom markom i postala službeni automobilski partner svetske fudbalske organizacije FIFA od 2007. do 2014. Na automobilskom salonu u Frankfurtu predstavljen je obnovljeni Magentis. U Koreji je otvoren centar za razvoj i istraživanja tehnologija za zaštitu okoliša. Vrednost izvoza je premašila 10 milijardi američkih dolara. Kia Motors ponovo je proglašena najbrže rastućim automobilskim proizvođačem u Evropi.

2006.
Kia je ponovo potpisala ugovor o sponzorstvu sa teniskim takmičenjem Davis Cup i sportskim događajem Asian X games. Na automobilskom salonu u Ženevi predstavljen je novi Carnival, a u Madridu novi kompaktni monovolumen Carens i obnovljeni model Sorento. Na automobilskom salonu u Parizu javnost je prvi put ugledala c’eed, prvi Kijin u potpunosti evropski automobil. cee’d je dizajniran i proizveden u Evropi i namenjem isključivo evropskom tržištu. Krajem godine otvorena je fabrika u gradu Žilina u Slovačkoj, u kojoj je već u prvom tromesečju delovanja ostvarena rekordna proizvodnja modela cee’d. Treću godinu zaredom Kia beleži neprestani rast na evropskom tržištu. Svoju evropsku usmerenost Kia dokazuje osnivanjem evropskog dizajnerskog centra, u kome stvara Peter Schreyer, otac Audija TT i novog Volkswagena Beetle. Nedavno mu se pridružio slovenački dizajner Robert Lešnik, otac aktuelnog Volkswagen Passata i Eosa.

2007.
Na automobilskom sajmu u Ženevi predstavljeno je konceptno vozilo ex_cee’d, kabrio varijanta modela cee’d. Porodici cee’d uskoro su se pridružile karavanska izvedba cee’d Sporty Wagon i trovratna sportska izvedba pro_cee’d. Na automobilskom sajmu u Frankfurtu u septembru predstavljen je Kee, koncept 2×2 kupea, delo nemačkog dizajnera Petera Schreyera, koji nakazuje smernice Kijinog budućeg dizajna. Na istom sajmu predstavljene su ekološka verzija eco_cee’d, koja kreće u proizvodnju krajem 2008. godine, i Kijina FCEV platforma. Na američkom tržištu lansiran je terenac Borrego kojeg pokreće prvi Kijin V8 motor. Lansirani su obnovljeni Picanto i Sportage koji se od kraja 2007. godine proizvodi u slovačkoj fabrici i za tržište EU ima revolucionarnu sedmogodišnju garanciju.

Insititute of transport management je korporaciju Kia Motors proglasio automobilskim proizvođačem godine. Kia snažno prodire na evropsko tržište. Dokaz su mreža, koja sadrži dve hiljade distributera, otvaranje fabrike u Slovačkoj i izgradnja evropskog dizajnerskog i tehničkog centra.

2008.
cee’d je doživeo pravi prodajni uspeh u Evropi, gde je pobedio u čak 8 nacionalnih izbora za automobil godine proglašen je najnagrađivanijim korejskim automobilom u evropskoj automobilskoj istoriji. Na automobilskom sajmu u Briselu Evropi je premijerno predstavljen koncept terenskog vozila KND-4. Kia Motors i ove godine je više nego uspešno odigrala ulogu generalnog pokrovitelja teniskog ATP turnira Australian Open i u obostranu korist produžila saradnju do 2013. godine.

Na automobilskom sajmu u Ženevi Kia je predstavila konceptni trio SOUL koga potpisuje Slovenac Robert Lešnik (dizajner aktuelnog VW Passata). Na automobilskom sajmu u New Yorku predstavljen je KOUP, koncept sportskog kupea te obnovljeni Magentis 2009. Za dostizanje najstrožih ekoloških standarda slovačka fabrika je već prošle godine dobila certifikat ISO 14001, a nedavno je nemački ured za standardizaciju TÜV Kia cee’du podelio dva certifikata DFE (ili ISO 14062) i LCA (ili ISO 14040).

Kao službeni automobilski pokrovitelj Evropskog prvenstva u fudbalu, Kia je pored ustupanja vozila organizatorima organizovala mnoge aktivnosti i nagradne konkurse koji će dodatno povezati ljubitelje fudbala i najstarijeg korejskog automobilskog proizvođača.

2009
Na ženevskom automobilskom salonu Kia predstavi koncept manjeg jednovolumena kodnog imena No.3 (u serijskoj varijanti dobija ime Venga).
Iste godine predstavljaju sasvim novog Sorenta, legendarnog sportskog terenca, koji je još 2002. godine Kiju vinuo među najznačajnije automobilske brendove na svetu.
Soul osvaja prestižnu dizajnersku nagradu red dot, a Venga osvaja prestižnu međunarodnu nagradu iF za industrijski dizajn.
Kia u SAD predstavlja atraktivnu limuzinu Forte, kasnije stiže i još atraktivnija kupe varijanta (Forte KOUP), koja ubrzo nakon predstavljanja postaje najprodavaniji Kijin model širom sveta.
Modeli Soul i novi Sorento osvajaju maksimalnih 5 zvezdica za sigurnost po Euro NCAP.
Kia na korejskom tržištu predstavlja svoj prvi serijski hibrid Forte LPI.
Koncept luksuzne limuzine VG širom sveta doživljava pozitivne kritike tako da se uskoro pojavljuje u serijskoj varijanti pod imenom Cadenza.
Kia Soul po mišljenju svetski poznate revije Time dobija priznanje za “najuzbudljiviji auto 2010. godine.”
Na automobilskom salonu u Frankfurtu najstariji korejski automobilski proizvođač predstavlja svoju ekološku gamu modela EcoDynamics.
Na globalnom nivou Kia ruši sve rekorde i može se pohvaliti izvanrednim rastom na svim kontinentima kao i sasvim rasprodanom proizvodnjom.

2010
Soul u najužem izboru za World Car of the Year i World Design Car of the Year.
Na salonu u Detroitu predstavljen koncept električnog plug-in vozila Ray.
Novi Sportage predstavljen na salonu u Ženevi.
Na korejskom i severnoameričkom tržištu predstavljena nova limuzina Optima kojoj automobilska stručna javnost nameni mnogo medijskog prostora, a opisivana je isključivo u superlativima.
U SAD Korejci otvaraju svoju prvu fabriku.
Venga osvaja prestižnu dizajnersku nagradu red dot.
SP u fudbalu u Južnoafričkoj republici označava još jednu prelomnicu jer ubrzo nakon završetka prvenstva produžavaju ugovor o partnerstvu sa FIFA-om do 2022. godine.
dolaskom novog Sportaga Kia predstavlja i novost – jedan od najnaprednijih sistema pogona na sva četiri točka Dynamax AWD, koji razvijaju u saradnji sa čuvenom kompanijom Magna Steyr iz Graza (Austrija).
Na salonu u Parizu Kjiin evropski dizajnerski tim predstavlja potpuno novog električnog mališana POP.
Modeli Venga i novi Sportage osvajaju maksimalnih 5 zvezdica za sigurnost po Euro NCAP.

Kia Motors je, sa 40.000 zaposlenih i 3.800 distributera u 167 država i četrnaest fabrika u osam država, postala šesta najveća automobilska marka na svetu. Godišnji prihodi iznose preko 17 milijardi američkih dolara. Prodaja premašuje 1,4 miliona vozila godišnje. Kia Motors bez problema savladava sve izazove 21. veka i u skladu sa korporativnim sloganom »Power to Surprise« kroz neprestanu automobilsku inovaciju izražava svoju sposobnost nadmašivanja očekivanja potrošača, ma kako oni bila velika.